Nanocoating

Nano coating als term

De term ‘nano’ wordt misschien meer voor de marketing van het product gebruikt dan dat het een correcte beschrijving is. Je stelling dat het nieuws zegt ben ik het dan ook mee eens. Ik moet wel zeggen dat het in de volksmond wel een steeds meer bekende term is die allemaal naar dezelfde soorten vloeistoffen verwijzen. Neem nano niet te letterlijk. Nano verwijst naar een eenheid die zeer klein is (factor 10-9). Zie het meer als een term die indicatie geeft van de werking van de vloeistof.

Onderscheid tussen nano vloeistoffen en andere beschermende producten

Wat de nano vloeistoffen uniek maken is eigenlijk wel goed uit te leggen door het te vergelijken met een beits.

Een beits is een laag die over het materiaal in z’n geheel heengaat. Om die reden blijft de laag, in meer, of mindere mate altijd zichtbaar. De nano vloeistoffen van ProFluid hechten zich om de houtvezels heen. Ze vormen geen laag en ze sluiten het oppervlak niet af. Door de hydrofobe werking van de bestanddelen stoot het oppervlak nu wel alles met een hoge dichtheid (vloeistoffen en vetten) af.

In de praktijk zijn het vaak silanen in de nano coatings & nano vloeistoffen die als werkzame stof fungeren. De juiste samenstelling en bijproducten bepalen hoe goed de vloeistoffen werken. Er zit dus wel degelijk verschil in kwaliteit van verschillende nano producten. Wij hebben daarom binnen onze productieprocessen besloten om uitsluitend met de producten van ProFluid te werken.

Unieke eigenschappen van nano vloeistoffen

In de praktijk betekent kennen nano vloeistoffen over het algemeen de volgende voordelen t.o.v. andere producten:

  • 100% onzichtbaar na aanbrengen
  • Langdurige bescherming zonder dat herhaling nodig is (afhankelijk van het product tot 5 jaar)
  • Eenvoudig aanbrengen door lage viscositeit
  • Extreme bestendigheid tegen vocht door hydrofobe eigenschappen